Allermooiste dorp

In 2020 is Winsum verkozen tot het Allermooiste dorp van Nederland. Daar zijn we trots op en we willen graag dat ons dorp deze naam eer blijft aandoen en waardig is.

Verkiezing mooiste dorp 2020

Winsum kwam als allermooiste uit de bus met de ANWB-verkiezing Allermooiste dorp van Nederland. De vakjury was vol lof: “Een levendig dorp met de voorzieningen van een kleine stad, heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken, twee molens en dat schitterende Winsumerdiep, een blauwe ader door de bebouwing. Een prachtdorp!” Op 20 augustus zette ANWB-directeur Frits van Bruggen ons wondermooie dorp graag in het zonnetje. Tijdens een feestelijke huldiging overhandigde hij op de Boog een plaquette aan de burgemeester. Ondertussen heeft deze een plekje bij een plantenbak bij de brugleuning van de Boog.

Wat maakt Winsum zo mooi?

1. Het Winsumerdiep en het haventje geven sjeu aan het dorp en lijmen de verschillende dorpsgedeelten (Winsum en Obergum) mooi aan elkaar.
2. Het dorp toont een gelaagdheid in bouwstijlen: hereboerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw, een negentiende-eeuwse stationsstraat, Amsterdamse School-architectuur en moderne bungalows uit de periode na de Tweede Wereldoorlog.
3. Het dorpsleven is écht, met een ‘stads’ winkelaanbod en goeie kroegen.
4. Het centrum is gemoedelijk met die smalle straatjes waar een mix aan beeldbepalende gebouwen staat, van bruggen en molens tot kerken en een dorpshuis. 
5. 59 Rijksmonumenten en 4 Gemeentelijke monumenten, alsjeblieft!
Dank aan: ANWB

Recreatie en toerisme

Het mooiste dorp is natuurlijk een trekpleister voor toeristen en ook inwoners weten de mooie plekjes en het groen in en om het dorp gelukkig goed te vinden. Het is duidelijk dat toerisme en recreatie een belangrijke rol spelen: varen, kamperen, zwemmen op verschillende plekken in het Winsumerdiep, schaatsen, fietsen, de hond uitlaten op het jaagpad, wandelaars die Winsum aandoen als onderdeel van het Pieterpad, de Reitdiepveer wandelroute, dorpsommetjes Winsum, etc.

Lokale en regionale ondernemers zijn gebaat bij een levendig en groen centrum dat aantrekkelijk is voor iedereen: dagjesmensen, vakantiegangers en inwoners. Wij denken dat zij meer profijt zullen hebben van toerisme en recreatie als het beschermd dorpsgezicht en het cultuurhistorisch erfgoed intact blijven en een ereplaats hebben in plaats van dat bestaand en historisch moois en waardevols geweld wordt aangedaan onder het mom van vooruitgang en ‘er moet toch eindelijk iets gebeuren na 20 jaar’. Helemaal als er iets voor terugkomt dat qua vorm, stijl grootte en hoogte niet past in de sfeervolle straatbeeld. Waarom Winsum een beter centrumplan verdient.

%d bloggers liken dit: