Conclusie deskundig bureau: Nieuwbouw Boogplein vernietigt dorpsbeeld Winsum

Vandaag wijdt Dagblad van het Noorden zowel op de website als op papier een artikel aan het adviesrapport van SteenhuisMeurs over het gemeentelijke plan voor het Boogplein. Nadat eerder Peter Michiel Schaap van platform GRAS gehakt maakte van dit plan, is het duidelijk dat dit bureau dat is gespecialiseerd in cultuurhistorisch erfgoed, er ook geen goed woord voor over heeft omdat de geplande nieuwbouw het dorpsbeeld vernietigt. De nieuwbouw op het Boogplein in Winsum is landschappelijk, stedenbouwkundig en architectonisch een grove aantasting van het dorpsbeeld.

Wat het Dagblad van het Noorden schrijft:

Nieuwbouw Boogplein vernietigt dorpsbeeld Winsum, concludeert onderzoeksbureau

Protestborden van omwonenden tegen nieuwbouw langs het Winsumerdiep/Boogplein in Winsum. Foto: DvhN

Dat staat in het rapport van bureau Steenhuis en Meurs uit Paterswolde. Zij onderzochten de cultuurhistorische waarde van het Boogplein en het Winsumerdiep in Winsum, de plek waar gemeente Het Hogeland twee appartementengebouwen met achttien woningen wil bouwen.

Nieuwbouw veel te groot

Het onderzoeksbureau vindt de nieuwbouw in hoogte en perceelbreedte veel te groot ten opzichte van de kleine woningen die er nu staan. ,,Door de nieuwbouw wordt het dorpsbeeld verstoord. Daar overheerst straks de naar voren geplaatste, grootschalige nieuwbouw.’’ De bouw past eerder in een uitbreidingswijk dan in dit beschermd dorpsgezicht, aldus het bureau dat is gespecialiseerd in historisch en cultureel erfgoed.

Artist impression van nieuwbouw langs het Winsumerdiep in Winsum. Illustratie: Gemeente Het Hogeland
Historische panden raken uit zicht

,,De bouw heeft een negatieve impact op het beschermd dorpsgezicht langs het Winsumerdiep’’, schrijven de opstellers. De Boogbrug verdwijnt deels uit het zicht, net als de historische panden die daar staan zoals het voormalige gemeentehuis. Ook het verdwijnen van de oude knotlindes langs het jaagpad is een aantasting van het beschermd dorpsgezicht, ongeacht of ze verplaatst worden of niet, concludeert het bureau. ,,De groene oever met monumentale bomen en een oud jaagpad worden vernietigd.’’

Groen jaagpad vervangen door stenen kade

Steenhuis en Meurs schreven het rapport in opdracht van Winsumnunogmooier, een groep van ongeveer 80 individuen en drie organisaties die ageren tegen de twee appartementencomplexen. Zij vinden de panden veel te hoog worden, ze ontnemen het zicht van een deel van omwonenden en tasten het beschermd dorpsgezicht aan. Ook vinden ze het doodzonde dat het jaagpad langs het Winsumerdiep (een klein schelpenpad tussen wat bomen, struiken en riet), het loodje moet leggen. Dat wordt grotendeels vervangen door een stenen kade.

Het jaagpad langs Winsumerdiep moet plaats maken voor een stenen kade. Foto: DvhN
Nauwelijks historisch onderzoek gedaan

,,We hebben de gemeente meermalen onze bezwaren laten weten, maar zij luistert niet’’, zegt Jannie Wicherts die tegenover de nieuwbouwlocatie woont en woordvoerder van de groep is. ,,We hopen dat ze dat wel doet met het rapport van dit gerenommeerd bureau.’’ De gemeente heeft voor het bestemmingsplan van de nieuwbouw langs het Winsumerdiep/Boogplein nauwelijks cultuur historisch onderzoek gedaan, zegt ze.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Steenhuis en Meurs vinden dat Het Hogeland advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed had moeten inwinnen. De gemeente is dat niet verplicht maar het is bij ingrijpende projecten wel gebruikelijk, zeggen ze. Een gemeente kan dan een zorgvuldiger afweging maken.

Maar Het Hogeland heeft zelf een cultuurhistorische afweging gemaakt, zegt Kim Wilbring van de gemeente. ,,Bij de voorzieningenprocedure bij de Raad van State vorig jaar concludeerde de rechter dat deze belangen voldoende zijn afgewogen.’’

Winsumnunogmooier laat het er niet bij zitten. Ze heeft bij de Raad van State een bodemprocedure lopen. Dat dient in februari.

DvhN.nl

Met dank aan Dagblad van het Noorden en Gea Meulema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: