Adviesrapport Cultuurhistorische waarden Boogplein Winsum

Het deskundigenrapport is binnengekomen in de loop van december. Iedereen die hieraan heeft bijgedragen, hartelijk dank! Gerenommeerd stedenbouwkundig bureau SteenhuisMeurs heeft op verzoek van Winsum nu nog mooier! een onafhankelijk, deskundig rapport over het bestemmingsplan Boogplein Winsum opgeleverd. We zijn blij met dit advies over de cultuurhistorische waarden van het Boogplein in Winsum. Deskundigen met veel kennis en ervaring en gespecialiseerd in cultuurhistorisch erfgoed hebben op papier gezet wat wij al steeds hebben genoemd. Ook zaken waarvan we het gevoel hebben dat ze niet kloppen, staan erin. Het is SteenhuisMeurs gelukt er de juiste naam aan te geven en tegelijkertijd alles begrijpelijk te houden.

Hieronder vind je de conclusies van het rapport. Graag laten we je nu alvast weten dat je dit rapport binnenkort ook kunt bestellen. Meer informatie volgt waarschijnlijk rond half januari, dus houd het nieuws in de gaten!

Conclusies

Het bestemmingsplan Boogplein komt er slecht vanaf in het advies van SteenhuisMeurs. Het komt erop neer dat de gemeente duidelijk respectloos omgaat met de kwaliteiten, samenhang, ensembles, zichtlijnen en rooilijnen van het gebied. Wil je meer weten? Lees het rapport en zie hoe de deskundigen tot onderstaande conclusies komen:

  • Het karakteristiek gezicht van twee wierden en het diep maakt Winsum-Obergum tot een waardevol en voor Nederland uniek dorpsgezicht. Het initiatief bouwplan Boogplein raakt dit door het rijk beschermde dorpsgezicht in het hart.
  • De groene oever met monumentale bomen en een oud jaagpad worden vernietigd. De doorbraak in de structuur van de Hoofdstraat wordt niet hersteld. Zichtlijnen langs het Winsumerdiep worden belemmerd. Het subtiele, kleinschalige dorpsbeeld, de informele sfeer en het groene karakter van het Winsumerdiep worden door de twee geplande appartementencomplexen overschaduwd en verstoord. De hiërarchie in de opbouw van het dorpsbeeld gaat verloren.
  • De geplande bouw van appartementencomplexen aan het Winsumerdiep, recht tegenover de wierde van Obergum, is landschappelijk, stedenbouwkundig,morfologisch en architectonisch een grove aantasting van het dorpsbeeld. Het initiatief heeft een grote, negatieve impact op het beschermde dorpsgezicht langs het Winsumerdiep en bestendigt een grove doorbraak in de structuur van de Hoofdstraat uit het begin van deze eeuw, in plaats van deze te repareren.
  • De cultuurhistorische waarde van de plek is, hoewel wettelijk verplicht, niet onderzocht en niet meegewogen in de ruimtelijke afweging. In het kader van een zorgvuldige afweging van het cultuurhistorisch belang en een transparant planproces, had het voor de hand gelegen om de RCE (en Libau) om advies te vragen, maar dat is niet gebeurd.

2 gedachten over “Adviesrapport Cultuurhistorische waarden Boogplein Winsum

  1. Weg met het plan Boogplein. Een prestige object van de gemeente waar geen gedegen onderzoek naar gedaan is. Gelukkig is er een burgerinitiatief. Had de gemeente direct naar kunnen luisteren, had veel €’s gescheeld.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: