Gemeentepraat te over, maar waar gaat het nu écht over?

Kapvergunning Boogplein: vertelt de gemeente alles, klopt het en wat is het verhaal erachter?

Welke informatie is er nog meer en wat gebeurt er nu echt?

  1. Gemeente Het Hogeland bericht vaag en misleidend over welke bomen en welk groen het precies gaat, creëerde nieuws hierover en wekt de indruk dat het over enkele bomen en wat begroeiing gaat. De werkelijkheid: bijna 30 stuks te kappen en verplaatsen groen!
  2. De gemeente zet een charmeoffensief in en probeert goede sier te maken door te herhalen en benadrukken dat het de drie door voor- en tegenstanders van het Boogpleinplan geliefde knotlindes gaat verplaatsen en behouden.
  3. De gemeente presenteert zich zoals ze gezien wil worden: voortvarend, daadkrachtig en overtuigd dat het vernieuwde centrumgebied een aanwinst zal zijn. Ze wil natuurlijk niet gezien worden als overhaast, roekeloos of geld verspillend. Daarom beperkt ze de voorbereidingen tot administratieve zaken en waagt zich niet aan concrete uitvoerende en mogelijk voorbarige werkzaamheden.
  4. De genoemde kapvergunning strookt niet met het gemeentelijke Bomenbeleid om het bomenbestand te willen versterken, de structuur te willen behouden, dat men veel waarde hecht aan monumentale en waardevolle bomen én dat de juiste boom op de juiste plek staat. Bovendien heeft Het Hogeland tot nu toe de drie knotlindes geweigerd toe te voegen aan de gemeentelijke Lijst Waardevolle bomen. Dit zonder uitleg te geven en terwijl ze méér dan voldoen aan de criteria!

Je kunt er eigenlijk niet om heen: de gemeente wil duidelijk de publieke opinie voor zich en voor het bestemmingsplan Boogplein winnen. Om dit te bereiken schuwt ze ook geen discutabele middelen en haalt veel uit de kast: men ‘maakt’ nieuws van een kapvergunning via vage en misleidende informatie, stelt zich op als reddende bomen-engel, schetst een rooskleurig en onjuist beeld van zichzelf, doet de werkelijkheid geweld aan – want in juni vonden al concrete voorbereidende werkzaamheden plaats langs het jaagpad, de kapvergunning staat haaks op het eigen Bomenbeleid en het is niet moeilijk te raden waarom men de drie monumentale knotlindes geen plek gunt op de zelf opgestelde Lijst Waardevolle bomen.

Tot slot, de voorgenomen kap van bijna 30 bomen is niet te rijmen met de gemeentelijke Algemeen Plaatselijke Verordening en recente regionale en landelijke nieuwsberichten als: ‘Duizenden bomen in Waddenlandschap zijn ziek. Veel bomen zijn al gekapt‘, ‘Bosoppervlakte Nederland verder afgenomen‘ en ‘Nederlandse bossenstrategie verlangt 161 miljoenen bomen en struiken‘. Maar is helaas wel geheel in lijn met de kaplustigheid van de gemeente (eerst Winsum en nu Het Hogeland), die weer tegenstrijdig is met de resultaten van de gemeentelijke Enquête onderhoud openbaar groen 2020: 67% vindt het in stand houden van het aantal bomen belangrijk, 69% is ontevreden over hoe het openbare groen (zoals bomen, plantsoenen en bermen) er nu uitziet in de gemeente en ter afsluiting: 14% is heel ontevreden en 30% is ontevreden over het onderhoud (vooral de verzorging) van het openbaar groen in Het Hogeland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: