Waarom een onafhankelijk deskundigenrapport?

Een onafhankelijk deskundigenrapport van een stedenbouwkundig bureau dat ruimtelijke plannen een cultuurhistorisch fundament kan geven, lijkt ons een uitstekende manier om erachter te komen wat deskundigen van het bestemmingsplan Boogplein vinden.

In het Bestemmingsplan Boogplein geeft gemeente Het Hogeland aan met de voorgestelde ontwikkelingen het Beschermd dorpsgezicht te respecteren, erop aan te willen sluiten en daarom rekening te willen houden met de cultuurhistorie van de locatie en haar specifieke kwaliteiten. Daar staan wij als betrokken burgers van Winsum–Obergum natuurlijk volledig achter. Toch verschillen wij ernstig van mening over wat in dit kader passend of niet-passend is.

Wat past bij het beschermd dorpsgezicht?

Een paar voorbeelden die het verschil in visie tussen ons en de gemeente duidelijk maken:

  • Voor de afmeting van de twee geplande appartementencomplexen zoekt de gemeente aansluiting bij de volumes van De Gouden Karper, het Fluitekruid (voormalig gemeentehuis) en de bibliotheek (vroeger openbare school). Alle drie de gebouwen staan aan het Boogplein, terwijl de gemeente de appartementen niet aan het Boogplein wil bouwen, maar aan het Winsumerdiep. Kortom, dit is vreemd, want men neemt iets van een andere plek als uitgangspunt en maatstaf.
  • In de zienswijzen op het bestemmingsplan hebben meerdere burgers aangegeven de geplande bebouwing niet passend te vinden in relatie tot de overkant van het water. ‘Niet in het plangebied liggend‘ is de overweging van de gemeente om de Obergumer zijde van het Winsumerdiep niet mee te nemen in het bestemmingplan Boogplein. Eén water en de beide bijbehorende oevers, dat kun je toch niet scheiden van elkaar? Daar kun je geen twee visies op hebben, want het is een geheel.
  • Langs Het Jaagpad met de groene oever in zijn oorspronkelijke vorm, staan drie monumentale knotlindes. Die zijn daar geplant om de scheepsjagers op de laad- en losplaats te beschermen tegen de zuid- en westenwinden. De gemeente vindt dat dit charmante geheel moet worden ‘verbeterd’ en vervangen door een kade/boulevard – ten behoeve van de appartementen, want zonder een stevige ondergrond kan er geen hoogbouw worden gepleegd. Hierbij krijgen de bomen een ‘positie elders’ aan het Winsumerdiep. Waar is nog maar de vraag, evenals óf er een geschikte en vergelijkbare plek qua natuurlijke omstandigheden voor hen is te vinden. In ieder geval: weg cultuurhistorie…en één van de weinig overgebleven originele jaagpaden.

Op de pagina Deskundigenrapport geven we alle informatie over het rapport een plekje.

Eén opmerking over 'Waarom een onafhankelijk deskundigenrapport?'

  1. Ongelofelijk die appartementen op die historische plek aan het water te willen bouwen. Daardoor ontken je de samenhang met de bebouwing aan de andere kant van het diep onzinnig respectloos plan. Niet doen. Bezoekende varensgast Historisch schip. Overijssel bij 1911

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: