Voorbereidingen Boogplein vooralsnog door, maar op laag pitje

Gemeente is voorzichtig: vóór definitieve uitspraak geen schop de grond in

Het verzoek van een groot aantal Winsumers en anderen om de inwerkingtreding van het bestemmingsplan Boogplein Winsum voorlopig op te schorten, is helaas afgewezen. De Raad van State maakte 24 september jl. bekend de aangevraagde voorlopige voorziening niet toe te kennen omdat er onvoldoende grond voor is. Dit betekent dat gemeente Het Hogeland verder mag en kan gaan met de voorbereidingen voor het bestemmingsplan Boogplein Winsum. Welke conclusies trekt de gemeente uit deze uitspraak?

Wat gaat de gemeente nu doen op en om het Boogplein?

Hoewel deze uitspraak gunstig is voor gemeente Het Hogeland, zijn er blijkbaar voldoende redenen voor terughoudendheid, want men geeft aan te wachten met aan de slag gaan op en rond het Boogplein. Wat betekenen dit behoedzame standpunt en bijpassende voorzichtige houding voor het centrale plein van het mooiste dorp? Het is duidelijk dat de gemeente het verstandig vindt het zekere voor het onzekere te nemen. Daarom zet het de geplande uitvoeringswerkzaamheden voorlopig in de kast, tenminste totdat de rechter eind dit jaar of begin volgend jaar definitief uitspraak heeft gedaan. Er gaat voorlopig ook nog geen schop de grond in en men beperkt de voorbereidingen tot het hoognodige, zoals vergunningsaanvragen in gang zetten.

Eerder zijn er al voorbereidende werkzaamheden gestart om de drie knotlindes langs het jaagpad te kunnen gaan verplaatsen – wat de gemeente heeft toegezegd in het kader van het behoud van deze monumentale bomen. Mogelijk gaat men door met de verdere voorbereidingen hiervoor. Daarnaast geeft men misschien opdracht voor andere werkzaamheden die nodig zijn voor het bouwrijp maken, waardoor de eventuele uitvoering later direct van start kan gaan. Of de gemeente dat startsein kan geven, hangt natuurlijk af van de uitspraak van de rechter, die nog volgt. Kortom, de gemeente gaat voorlopig in de praktijk niet verder met het bestemmingsplan, maar stelt de uitvoering uit.

Gemeente stelt uitvoering plan uit

De gemeente zet de uitvoering van het bestemmingsplan voorlopig dus stop. Men gaat alleen verder met de hoognodige – waarschijnlijk alleen administratieve – voorbereidingen. Dit is af te leiden uit de woorden van wethouder Eltjo Dijkhuis van 27 september jl. op de website van de gemeente: De rechter heeft besloten dat de geldigheid van het bestemmingsplan niet wordt uitgesteld. Dat betekent dat we door mogen gaan met de voorbereidingen van de plannen voor het Boogplein. Bijvoorbeeld het aanvragen van vergunningen. Met het uitvoeren van de plannen wachten we totdat de rechter een besluit over het ingestelde beroep heeft gedaan. “We willen niet te ver op de zaken vooruitlopen. Maar het lijkt erop dat we door kunnen met de ontwikkeling van het Boogplein.” Daarnaast meent hij dat de uitspraak van de rechter vertrouwen schept in het definitieve oordeel van de Raad van State, dat in de loop van 2022 wordt verwacht.

Het mag duidelijk zijn dat het niet toekennen van de Voorlopige Voorziening inhoudelijk niets zegt over het toekomstige oordeel van de Raad van State over het bestemmingsplan Boogplein Winsum. Ook spreekt het voor zich dat de gemeente graag vertrouwen houdt in het plan en de uitvoering. Daarom is men erbij gebaat positief te blijven en om het vertrouwen in het bestemmingsplan nogmaals duidelijk te maken (en te blijven herhalen). Het kan eigenlijk niet anders dan dat de gemeente de planning voor het Boogplein zal moeten bijstellen en uitstellen naar aanleiding van de eigen conclusies.

Publicaties

Meerdere media en ook de gemeente hebben iets gemeld over de uitspraak van de bestuursrechter m.b.t. de voorlopige voorziening: Ommelander Courant, RTV Noord, Omroep Het Hogeland (1), Omroep Het Hogeland (opinie), Bedumer.nl, gemeente Het Hogeland en De Wiekslag (27 september 2021). Sommigen lijken de objectiviteit hierbij uit het oog te hebben verloren, wekken ten onrechte een onjuiste indruk of trekken zelfs onjuiste en vergaande conclusies:

  • De Ommelander Courant kopte 24 september 2021 ‘Het Hogeland mag verder met Boogplein Winsum’. Dat dit alleen de voorbereidingen betreft, wordt aan het begin van het artikel duidelijk gemaakt, maar uit de titel kun je gemakkelijk iets anders concluderen.
  • De gemeente brengt het nieuws als ‘Voorbereidend werk voor Boogplein Winsum weer opgepakt’. Echter, dit geldt slechts voor de plannen – die er al lagen – en niet voor de uitvoering – waar het de gemeente nu juist om te doen is (zie hierboven). Ook deze titel kan je gemakkelijk op het verkeerde been zetten.
  • Omroep Het Hogeland (OHH) ging zelfs zo ver het aangespannen beroep in een opiniestuk zo goed als kansloos te noemen en liet ons indirect weten: ‘Moment van bezinning nodig over doorzetten procedure bij Raad van State’.

Natuurlijk zouden de groep Winsum nu nog mooier! en de vele mensen die zich bij dit burgerinitiatief hebben aangesloten, geen beroep hebben aangespannen als we dachten dat de kans van slagen klein zou zijn. We bezinnen ons dan ook niet op het beroep intrekken, maar zien de mening van OHH juist als een open uitnodiging om te kijken hoe wij het beroep nog meer aan kunnen scherpen. Dit kan bijvoorbeeld door één of meer deskundigenrapporten aan te leveren. De aanvraag voor de Voorlopige Voorziening was slechts een eerste stap; de hoofdzaak komt nog! Wordt dus vervolgd…

Foto: Nátalie Rodrigues, Pexels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: