Jaagpaden: wegjagen of laten vertragen?

“Als je weet dat zo’n weg eeuwenoud is, loop je er anders over.”

Er verdwijnen steeds meer eeuwenoude wandelpaden: ‘Als we niets doen zijn ze over 30 jaar allemaal weg

Bron: EenVandaag (zie hieronder)

Jaag- of trekpaden staan volop in de belangstelling, zowel hier als bij onze zuiderburen, getuige de recente aandacht hiervoor. En dat blijkt hard nodig, want “Naar schatting zo’n 50 duizend kilometer is in 20 jaar tijd uitgewist”, meldt EenVandaag. Dat gaat veel te gemakkelijk en vlot veel te hard! Hoogste tijd dus om nu heel vlot de snelheid uit dit voortvarende ‘stoomschip’ te trekken en het aan te leggen langs een mooi en rustig plekje langs het Vlotterspad!

Het eerste is een opiniestuk van Erwin Kamp, lid Provinciale Staten in Utrecht. Hij werkte ook mee aan de reportage en het webartikel van EenVandaag.

Wandelen langs historische paden en wegen

Toeval of niet, zondag voerde de Tocht om de Noord (18-19 september) o.a. langs het Trekpad, de Trekweg en het Vlotterspad in Appingedam en Delfzijl. Waarschijnlijk hebben duizenden mensen genoten van deze prachtige route langs het water, zonder te weten dat ze over een eeuwenoud jaagpad liepen. De oplettende en ermee bekende wandelaar kon ook nog de rolpaal in Delfzijl herkennen (voor wie van wandelen en puzzelen houdt, daar is een ‘schat‘ verborgen). Vanuit Delfzijl gebruikte men het Damsterdiep voor de trekvaart met Appingedam en Groningen. De straatnamen Jaagpad, Vlotterspad, Snikkepad, Trekpad en Trekweg herinneren natuurlijk allemaal aan deze historie. Hoe bijzonder om hier nog steeds langs te kunnen lopen!

Het Trekpad in Appingedam

Trage wegen vertragen je pas

Belgen geven vaak mooie en rake namen. Dat geldt ook voor trek- of jaagpaden en -wegen. Zij noemen ze heel toepasselijk trage wegen. Teruggrijpend op de titel is het de vraag: laten we onze nationale jaagpaden wegjagen door kortzichtige, niet in historie en erfgoed geïnteresseerde gemeenten met alleen oog voor prestigieuze, lucratieve bouwprojecten e.d. óf zetten we ons in voor hun behoud om ze veilig te stellen en we er bewust van kunnen genieten als we onze pas of trap vertragen en het landschap erom heen ‘opzuigen’ tijdens een vertragende wandeling of fietstocht over een oud pad of oude weg?

Prentbriefkaart (reproductie) Rijksweg Delfzijl: het trekpad langs het Damsterdiep, 1900-1905
Bron: Beeldbank Groningen, Groninger Archieven
Bron: Via Michelin

Van de stad Appingedam naar Delfzijl loopt trouwens niet alleen een jaagpad, maar ook een historische stadsweg, die nog grotendeels intact en begaanbaar is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: