Spandoeken brengen boodschap over

Vandaag publiceerde RTV Noord een artikel en videoreportage over de tijdelijke spandoeken die meerdere buurtbewoners met een tuin langs het Winsumerdiep hebben opgehangen. Het zijn spandoeken met allerlei leuzen die duidelijk maken dat ze niet achter de plannen voor hoogbouw en een hoge kade e.d. zijn, als onderdeel van het bestemmingsplan Boogplein. De omroep meldt dat toeristen niet blij zijn met de spandoeken omdat ze een mooie foto in de weg staan en het een inbreuk op het gehele aanzicht vinden. Sommigen vragen zich blijkbaar zelfs af of dit wel mag en de omroep meldt dat dat volgens de gemeente op eigen grond mag. Zouden deze mensen zich ook in hun eigen woonplaats afvragen of sommige spandoeken e.d. (alleen die op mooie plekjes waar vooral toeristen op afkomen natuurlijk) er wel mogen hangen? Ze begrijpen het vaak wel – meestal na uitleg – maar begrip opbrengen lijkt minder makkelijk. Als ze deze zomer van (het centrum van) het mooiste dorp willen genieten, is dat mét spandoeken en hopelijk zijn ze zo onder de indruk ervan dat ze er hier in het dorp en thuis met iedereen over praten!

Ook de Ondernemersvereniging is volgens RTV Noord van mening dat ze geen fraai aangezicht opleveren. Echter, dezelfde OV is initiatiefnemer en opdrachtgever van al die grote gele spandoeken die Winsum aanprijzen als mooiste dorp en die in het dorp op meerdere plekken op openbaar plekken hangen. Geïnterviewde bewoner Doornbusch maakt duidelijk dat de plannen absoluut niet passen binnen het pittoreske dorp. Zijn pleidooi voor groen in plaats van stenen sluit mooi aan bij Meer bomen en minder stenen op Boogplein. En voor een stenen boulevard verwijst hij naar Zandvoort, want die hoort hier niet!

Het commentaar op de spandoeken maakt duidelijk:
 • De spandoeken met leuzen trekken de aandacht en dat is ook precies de bedoeling.
 • Wat de bewoners tegenstaat aan het gemeentelijk plan is dat hun uitzicht, de fotogenieke mooie omgeving en alles wat daarbij hoort, verdwijnen en dat dit een inbreuk is op het gehele dorps- en centrumaanzicht. Dit is exact vergelijkbaar met wat tegenstanders van de spandoeken vinden, met dien verstande dat er natuurlijk verschil zit in de tijdsperiode. Nieuwbouw en de aanpak van een plein is voor (hele) lange tijd en het complete plan betekent voorgoed een negatieve ingrijpen in o.a. het beschermd dorpsgezicht. De spandoeken zijn natuurlijk tijdelijk, want wie denkt dat de eigenaren graag tegen een groot doek in eigen tuin aankijken in plaats van naar de waterkant, het groene jaagpad of hun privé modus operandi (doorlopende toeristische voorstelling), hebben het ongetwijfeld mis!
 • Over de grote gele beeldbepalende spandoeken over Het mooiste dorp horen we niemand (in de media), noch toeristen, noch inwoners.
 • En één spandoek direct naast de Boog is blijkbaar al jarenlang niét storend, want ooit een toerist, de OV of inwoner gehoord over die ontsierende reclame als je een foto wilt maken van de Boog en/of het Winsumerdiep?

Of deze laatste twee genoemde spandoeken wel of niet zo mooi zijn, laten we aan iedereen zelf over. Het is in ieder geval duidelijk wat mensen vinden van de spandoeken die tegenwicht geven aan de gemeentelijke plannen: bekijk hier de reportage en lees het artikel van RTV Noord: Spandoeken opgehangen in ‘allermooiste dorp van Nederland’: ‘Het is niet zo mooi’. Ook op de radio was er aandacht voor het onderwerp.

Spandoeken

Meerdere bewoners van de Westerstraat met een tuin aan het water, hebben hun groene uitzicht tijdelijk opgeofferd voor deze boodschappen:

 • Wat mooi is moet mooi blijven
 • #mooigroenkunjenietoverdoen
 • Ons oog wil ook wat
 • #bouwmetbehoudvanbomen
 • Westerstraat houdt het oog op groen
 • #wijstaanvooronswoonplezier
 • Houd de waterkant natuurrijk
 • #groenheeftmeerwaarde
 • Wij hebben hart voor het Winsumerdiep
 • Bold(K)ing scheert onze belangen weg!
 • #shaveonyouhethogeland
 • Er gaat niets boven groen
 • Help het Winsumerdiep zijn natuurlijke charme bewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: