Meer bomen en minder stenen op Boogplein

Groen Boogplein

Je kunt deze titel op verschillende manieren toelichten: meer bomen en groen én bomen behouden in plaats van het centrum van Winsum verstenen. Of: maak van de wierde met het Boogplein en de geplande bebouwing geen hittestresseiland. Of: ga zorgvuldiger om met de ruimte, het jaagpad, de bomen, de bebouwing en mogelijke woningen. Waarom? Het komt allemaal op hetzelfde neer uiteindelijk: het Boogplein vergt beter nadenken en doordenken en van Van Bugel-Hajema in Assen mag je meer verwachten dan dit plan.

Functie elders

Prachtig om de drie knotlindes te behouden, maar verplaatsen betekent: functies elders…vrij naar hoe het kabinet CDA-kamerlid Omtzicht behandelde en bejegende. Er is maar één historische plaats voor de knotlindes en dat is hun huidige plaats, samen met andere bomen en bosjes, olifantenpaadjes er tussendoor en doorsteekjes naar het centrum, door het aangrenzende terrein leeg te houden of met zeer kleinschalige natuurvriendelijke bebouwing aan de randen. De gemeente beschouwt het als een in zijn geheel verkoopbaar terrein en wil alle aanwezige natuurwaarden, de hoogteligging, wierden, ondergrond en dito grondwaarden verwijderen. Het beleid is kennelijk verdere verstening van het gebied, met alle gevolgen van dien voor schaduwwerking en nadelig gebruik, door het aantal parkeerplekken niet tot het minimum terug te brengen, namelijk nul. Dit beleid is een bestemmingsplan in de huidige tijd en eerder beleid onwaardig.

Vergroening als beter alternatief

Een veel beter alternatief zou zijn; behoud van het huidige parkeerterrein, vergroen dit maximaal en maak het doorwaadbaar met andere bestrating en doorwatering van de bodem, in plaats van alles onder (zee)zand te storten en op te hogen. De huidige bodemkwaliteiten zijn ontstaan door de verschillende grondsoorten. Deze kun je terugvinden in oude rapporten en archeologisch en gedateerd onderzoek. Het verdwijnen van deze grondsoorten zal leiden tot een ‘bouwkuip’ met wellicht damwanden. De ruimtelijke waarden van deze plek kunnen ontwikkeld worden als een pocketpark – maar dan op zijn Gronings – door het beroemde Daip en jaagpad in hun onderlinge samenhang te behouden en benutbaar te houden op een schaal en met zichtlijnen, bouwhoogten en materialen die passen bij het dorp. Winsum is geen Rotterdam of Groningen stad of Eemshaven. Daarom: behoud door herontwikkeling als een postzegelplannetje dat past bij het dorp, in plaats van vanuit de beleggerswereld te redeneren en vanuit het doel het begrotingstekort van de eerdere gemeente Winsum en huidige gemeente Het Hogeland aan te zuiveren. Het huidige plan gaat gepaard met wethouders en colleges sparen, raadsleden sparen vanwege hun eigen verleden en dit te verkwanselen voor geld van plan vanuit de beleggers(wereld), waarbij de beleggers zijn neergedaald vanuit hun ‘hemel’. Van dit plan en dito bestemmingsplan houdt men trouwens de grondexploitatie geheim…

Jan Pieter Janse

Bomenridders Groningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: