Wat is nog beter dan een ploatje?

Een doorlopende voorstelling

Misschien denk je waar gaat dit over? of ‘heul apart’, mor bist in goud gezelschap, zeker als je een zitplaatsje aan het Winsumerdiep hebt gevonden en geniet van het uitzicht buiten bij J&A. Ja, dat uitzicht, daar gaat het hier over, wel te verstaan het uitzicht vanaf de Boog. Dat is werkelijk een pláátje, want waarom is Winsum anders vorig jaar tot Allermooiste dorp verkozen? En veel plaatjes achter elkaar vormen een (dia)voorstelling, volgens Theo Zandstra zelfs “doorlopende toeristische voorstelling”, gezien vanaf het terras bij het genoemde café.

Ook al is dit bericht van Dagblad van het Noorden van 11 juli, echt oud nieuws kan het niet zijn en het blijft ook actueel – tenminste zolang je vanaf de Boog “de historische panden en tuinen aan het diep” kunt zien – want de “doorlopende voorstelling” van het uitzicht draait waarschijnlijk al sinds de plaatsing van de eerste Boog(brug) in 1808. Vanaf wat sinds 2010 het terras van café J&A aan het Winsumerdiep is, slaat de verslaggever de Boog gade als “Doorlopende voorstelling voor terraszitters in Winsum: aspirant-fotomodellen gebruiken de brug in alle standen”. Toeristen zijn dus dol op de ‘kiek’ op het jaagpad, de oude huizen en oude gebouwen, het groen en de tuinen langs het water. Zo dol dat vrijwel iedereen met een selfie of kiekje ervan huiswaarts keert.

Een andere kiek

Wil je het centrum even van een andere kant bekijken? Dan kun je natuurlijk terecht op het terras schuin aan de overkant, bij De Gouden Karper. Dit is misschien wel de oudste nog authentieke herberg van Nederland – in iedere geval van het noorden claimt men – gelegen aan het zonnige dorpsplein (Boogplein). Dat plein waar de gemeente grootse plannen voor heeft. Vanaf de rand van het terras heb je daar een net iets ander uitzicht op de Boog, maar ongetwijfeld trekt ook daar een doorlopende voorstelling aan je oog voorbij. Hetzelfde geldt trouwens voor het zicht vanaf het vrij nieuwe terras aan de achterzijde van The Jolly Cat. Dat levert nog weer een andere kijk op de Boog en het uitzicht vanaf daar op.

Rekening houden met wat er al is, wat iedereen mooi vindt en wat ‘echt een plaatje’ oplevert – in elk seizoen – en het bekende uitzicht vanuit een ander perspectief bekijken, dat zou de gemeente ook eens moeten proberen. Vanuit de hoge verre gemeentetoren opdracht geven voor plannen, maar geen richtlijnen meegeven, is natuurlijk vragen om een maximaal matig resultaat. Daar de inwoners en middenstanders vervolgens letterlijk en figuurlijk voor laten betalen, is niet kies, onnodig en wrang. Die nieuwe blik levert ongetwijfeld een heel andere (doorlopende) voorstelling van zaken op en wat als het goed is, leidt tot geheel andere plannen voor het centrum en het Boogplein.

Doorlopende voorstelling aan het Winsumerdiep
Doorlopende voorstelling aan het Winsumerdiep
Van: Dagblad van het Noorden

Modus operandi

In de papieren versie heet het artikel ‘Modus operandi aan het Winsumerdiep’. Modus operandi is Latijn voor een (specifieke) manier van werken of de handels- of werkwijze waaraan je een persoon of groep kunt herkennen. Hoogste tijd dus voor gemeente Het Hogeland om zijn modus operandi aan te passen, doorlopend wel te verstaan! Wij kijken uit naar een doorlopende voorstelling van de gemeente met plannen die ons dorp recht en eer aandoen, geen gapende budgettekorten moeten opvullen, ondernemers (zogenaamd) paaien of domweg goedgekeurd worden omdat ‘er toch iets – wat dan ook maar – moet gebeuren na 20 jaar’!

Het jaagpad (“oude trekpad”) komt ook nog even langs in deze aflevering van de serie Aan het water, net als de plannen: “Het schijnt dat er bouwplannen zijn waarin dit eeuwenoude pad sneuvelt, iets wat natuurlijk eeuwig zonde is.” Die voorzichtigheid had wel achterwege gelaten mogen worden, want de gemeenteraad heeft 12 mei jl. ingestemd met het bestemmingsplan Boogplein Winsum. Een voorzichtige modus operandi is hier dus overbodig, maar het levert wel een aantrekkelijk stukje proza op.

Benieuwd naar het hele verhaal ‘Modus operandi aan het Winsumerdiep’? Lees meer via DvhN (premium).

Eén opmerking over 'Wat is nog beter dan een ploatje?'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: